سال انتشار: ۱۳۹۳

محل انتشار: دومین همایش کشوری سلامت شیر از تولید تا مصرف و اهمیت تغذیه ای آن

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

اکرم یدی – شرکت فرآورده های لبنی تین- دامداران
الهه آزمون – شرکت فرآورده های لبنی تین- دامداران
دنیا ایزدیار – شرکت فرآورده های لبنی تین- دامداران

چکیده:

از دیرباز شیر بعنوان یکی از مواد غذایی که دارای ارزش تغذیه ای بوده و سبب ایجاد سلامت می شود، اهمیت خود را در سبد کالای خانواده حفظ کرده است. ولی یکی از مشکلاتی که معمولاً در خانواده ها مطرح است، عدم تمایل مصرف کودکان و نوجوانان به مصرف شیر ساده است لذا جایگزینی شیرهای طعم دار می تواند باعث افزایش تمایل مصرف در این گروه سنی شود. از طرف دیگر یکی از نگرانی های مصرف شیر های طعم دار دارا بودن قند و کالری بالای این محصولات می باشد. با افزایش شیوع چاقی، کم تحرکی، تغذیه نادرست و افزایش میزان بروز دیابت نوع 2 خصوصاً در کودکان و همچنین آگاهی عمومی مردم بر استفاده از محصولات سلامت بخش و کم کالری باعث سوق تولیدکنندگان به سوی تولید محصولاتی با جایگزین کردن شیرین کننده های مصنوعی و تولید محصولاتی کم کالری شده که گاهاً کاربرد برخی از آنها بدون عوارض جانبی نبوده است، شده است. شیرین کننده طبیعی استویا، نوعی قند طبیعی با قدرت شیرین کنندگی 300 برابر ساکارز، برخلاف سایر شیرین کننده های مصنوعی دیگر نظیر سیکلامات ها ، ساخارین و … سرطان زا نبوده و همچنین مطالعات بالینی انجام شده هیچگونه اثر سویی از آن را تا بحال گزارش نکرده اند. استویا مستقیماً سبب تحریک ترشح انسولین از سلول های بتای پانکراس شده و می تواند جایگزین مناسب ساکارز جهت مصرف بیماران دیابتی شود و شیرین کننده ای ایمن جهت کاربرد در صنایع غذایی محسوب می شود. از طرف دیگر شکلات با توجه به ترکیبات موجود در آن نظیر ترکیبات فلاونوئیدی (آنتی اکسیدان های گیاهی) و اپی کاتچین خطر بروز بیماری های قلبی و سرطانی را کاهش می دهد. استفاده از شکلات در محصول تولیدی شیر شکلات شیرین شده با قند طبیعی استویا باعث پوشانیدن پس طعم استویا به علت وجود ترکیبات خاص آن می شود و موجب بوجود آمدن احساس دهانی مطلوب در محصول میگردد.در حال حاضر آزمون های In vitro شامل بررسی مقایسه متابولیسم این محصول بر سلول های 3T3-L1 و همچنین مطالعات In vivo و مطالعات بالینی بر روی جامعه هدف در دست بررسی است.