سال انتشار: ۱۳۹۳

محل انتشار: دومین همایش کشوری سلامت شیر از تولید تا مصرف و اهمیت تغذیه ای آن

تعداد صفحات: ۸

نویسنده(ها):

محمدرضا جمالی – دانشجوی کارشناسی ارشد رشته تغذیه دام دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین
زینب خورشیدوند – دانش آموخته رشته علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین
امین کاظمی زاده – دانشجوی کارشناسی علوم دامی دانشگاه رامین

چکیده:

کشف آنتی‏بیوتیک‏های نقش بی نظیری در پیشگیری، کنترل و درمان بیماری‏های عفونی انسانی و حیوانی و همچنین در تغذیه حیوانات برای افزایش بازده خوراک، افزایش رشد و بهبود کیفیت محصولات بازی کرده است. استفاده بی رویه از آنتی‏بیوتیک‏ها سبب ایجاد مقاومت در باکتری‏ها ‏شده و مصرف کنندگان از طریق غذا، آب، خاک و تماس با حیوانات مزرعه باکتری‏های مقاوم به آنتی‏بیوتیک را دریافت می‏کنند. امروزه استفاده از آنتی‏بیوتیک‏ها برای رشد و نمو مطلوب، کنترل ورم پستان و بیماری‏های سیستمیک و موضعی در گله‏های گاو شیری به امری رایج تبدیل شده است. عدم رعایت زمان منع مصرف و نیز مصرف بیش از میزان توصیه شده آنتی بیوتیک، سبب حضور باقی مانده دارویی در مواد غذایی با منشاء دامی و به ویژه شیر گشته است. ورم پستان شایع‏ترین بیماریها و از نظر اقتصادی تأثیر قابل توجهی در گاوهای شیری دارد. در درمان ورم پستان، آنتی‏بیوتیک‏ها از طریق تزریق به داخل پستان و یا داخل وریدی تجویز می‎‏شوند که سبب ورود آنها به داخل شیر و کاهش کیفیت شیر تولیدی می‏شوند. در این راستا گیاهان دارویی پتانسیل درمانی بالایی در جهت درمان بیماری‏های عفونی دارا هستند و به طور همزمان سبب کاهش بسیاری از عوارض جانبی آنتی‏بیوتیک‏های صنعتی می‏شوند. گیاهان دارویی اثر بخشی خود را از طریق متابولیت‏های ثانویه اعمال می‏نمایند. لذا در این مقاله سعی شده است تا با مرور تحقیقات محققین مختلف در این زمینه، اثر بخشی استفاده از متابولیتهای ثانویه گیاهی در درمان بیماریهای عفونی مشخص و مکانسم اثر آنها آشکار شود.